fbpx

Fortællinger fra 15. sal er tilbage

Category : Teatergrad
Date : 15. september 2016

En landsby på højkantKunstkollektivet FAMILIEN er tilbage på Teatergrad i forbindelse med Golden Days – festival om 70’erne. Den 1. februar flyttede kollektivet ind i højhuset på Peder Lykkes Vej 61. Her skabte de vandreforestillingen »En landsby på højkant« sammen med beboerne i Amagers første højhus. Her, knap otte måneder senere, står huset stadig til nedrivning, og mange af beboerne afventer stadig deres opsigelse, imens advokat Knud Foldschack prøver at skabe en rimelig løsning for beboerne. »En landsby på højkant« kan i forbindelse med Golden Days opleves eller genopleves fra 15.–24. september.

Da Kunstkollektivet FAMILIEN flyttede ind i Amagers første højhus, var visionen at skabe en forestilling, der portrætterede beboerne i den vertikale landsby, og som derved gav dem en stemme i sagen om den planlagte nedrivning af huset og byfornyelse af området. Overordnet set var forestillingen derfor et indspark i debatten om den københavnske boligpolitik, hvor tendensen er, at der bliver mindre husrum til de svageste, mens de velhavende overtager boligmarkedet – også i de områder, der tidligere var til at betale for alle. Et billede, der også tegner sig omkring højhuset, hvor flere af beboerne grundet visse omstændigheder ikke er berettigede til genhusning og derfor står overfor at skifte udsigten fra 15. sal med udsigten til at stå på gaden. Medmindre Knud Foldschacks indtræden i sagen kan overbevise beslutningstagerne om, at der skal findes en anden løsning.

– Vi er rigtig glade for, at Knud Foldschack er gået ind i sagen om højhuset, da forestillingen i sig selv hverken kan eller skal løse et boligpolitisk problem. Forestillingen åbnede for et møde med husets beboere, og det har aktiveret andre. Det er vi godt tilfredse med. Når vi nu spiller forestillingen igen, håber vi at sætte yderligere skub i debatten om, hvorvidt København er ved at blive en rigmandsghetto, siger Rosa Sand Michelsen fra Kunstkollektivet.

Mød menneskerne
Imens Knud Foldschack forhandler med boligselskabet, inviteres publikum ind til forestillingen. I løbet af aftenen kommer publikum til at møde flere af husets beboere og får indblik i deres liv. Huset rummer 240 mennesker og ligeså mange interessante og rørende livshistorier. Foruden at få indblik i husets historie kommer du bl.a. på besøg hos kvinden på 11. sal, der synger for dig og fortæller, hvordan hun med boligen fandt ro og balance i livet og prinsen på den hvide hest. Du møder en kvindelig gamer, der ved en genhusning mest af alt frygter at blive skilt fra den nabo, der er blevet hendes bedste ven og en uundværlig hjælp i hendes hverdag. Og du kommer ind hos den musikstuderende, der ved et tilfælde har arvet flere slanger fra en tidligere beboer, og som én gang om ugen må lukke levende mus ned i terrariet. Du inviteres også ned i kælderen, hvor mørkere kræfter får frit spil, og i højden, hvor månen lyser over København.

– Mange har fordomme om alment boligbyggeri og de mennesker, som bor der, men som det oftest er, er virkeligheden mere nuanceret end sort og hvid. Og vi har rigtig meget lyst til at invitere publikum ind i huset for at møde nogle af beboerne og give mulighed for at høre beboernes fortællinger og forhåbentlig gå rigere hjem, end de kom, siger Rosa Sand Michelsen.

»En landsby på højkant« er en forestilling, som Teatergrad er utrolig stolt af at kunne præsentere. Det er en forestilling, der flytter teatret væk fra de komfortable plyssæder og ud i virkeligheden. Det er teater, der blander sig direkte i samfundsdebatten og teater, der udfordrer vores grundlæggende forståelse af kunstarten. Og så er det teater, der er udsolgt, så I skal skrives på venteliste, hvis I skal have billetter til denne helt unikke aften i en landsby på højkant.

De står bag
Idé + koncept Kunstkollektivet FAMILIEN Medvirkende beboere Torben, Maj-Britt, Jarl, Max, Stine og Idor + René Medvirkende skuespillere Rosa Sand Michelsen + Gry Guldager Musiker Nils Foss Instruktør Lene Skytt (genopsætning Tine Byrdal) Scenograf Katrine Gjerding Dramaturg Tine Byrdal Komponist + lyddesigner Nils Foss Lysdesign Martin Danielsen Video Ribka Coleman Rekvisitør + forestillingsleder Anka Holm Sørensen

TID & STED 15.–24. september, man–fre kl. 19, lør kl. 17, Højhuset, Peder Lykkesvej 61, 2300 København S

STØTTET AF Statens Kunstfond, Københavns Scenekunstudvalg, Realdania Fonden, Amager Vest Lokaludvalg & Ensomme Gamles Værn